Товстий чи тонкий?

Сер 10, 2018

Вибір відрізних дисків є часто нелегким рішенням. Поряд з багатьма очевидними факторами, такими як інструмент або область використання, важливу роль відіграють смаки. Але що є дійсно важливим?

image preview

Це рішення, значення в якому відіграють міліметри. Ні, мова йде не про обробку поверхні в трековому спорті, а про відрізні шліфувальні круги. Хто займається розрізанням нержавіючої сталі, металу або інших матеріалів, стоїть перед вибором: 0,8 мм, 1,0 мм, 1,6 мм, 2,0 мм або 2,5 мм. Klingspor також виробляє відрізні шліфувальні круги різної товщини. Але яка модель має ідеальні розміри?

Той, хто повинен це знати – це Антон Бодрін. 36-річний співробітник, який працює у відділі управління продуктами в компанії Klingspor, з усмішкою заявляє: «На це питання просто відповісти неможливо. Це залежить від того, що користувач хоче робити кругом, з якою машиною він працює, який матеріал він буде обробляти. І це лише декілька факторів».

Розмова про правильну товщину круга не є новою. З того часу як Klingspor в 1954 році вперше випустив високошвидкісний, адаптований волоконний диск для шліфування та цим новаторством докорінно змінив всю технологію різання, на ринку відбулося чимало змін. Спочатку круги були трохи товщими, і тільки 15 років тому серед ведучих виробників вже почалися змагання в моделях від 1,0 мм і тонше для використання на кутових шліфувальних машинах діаметром від 100 до 125 мм.

Переваги залежать від використання На сьогоднішній день відрізні круги товщиною 2,5 мм і більше в основному використовуються в сегменті DIY (Do-It-Yourself). Професіонали використовують тонші варіанти. Їх переваги очевидні, особливо коли мова йде про різання дорогих матеріалів, таких як нержавіюча сталь. «Робота з тонким кругом в основному більш точна і вимагає менше зусиль. Матеріал, що підлягає обробці, менше нагрівається і, насамперед, створює менше відходів, виникає менше іскор та вібрацій», – пояснює пан Бодрін. – «Але й моделі з більшою товщиною мають свої плюси у певних областях: Наприклад, при різанні товстого матеріалу товщиною п'ять міліметрів та більше, круги з більшою товщиною є більш стабільними та безпечнішими для менш досвідчених  користувачів, або при роботі в положенні, в якому існує небезпека перекошування. Безпека є найважливішим завданням для всіх відрізних кругів – як товстих так і тонких – і ми працюємо за найсучаснішими стандартами та  вимогами», – підкреслює Антон Бодрін. Відділ досліджень і розробок Klingspor використовує найновіші технології для врахування всіх можливих ситуацій. Шліфувальні роботи з силовим керуванням імітують різне притискне зусилля, так як в різних користувачів воно є різним. Термокамера показує відповідний розвиток температури в середньому. Але і роздрібні продавці та промислові замовники регулярно відвідують навчальний центр в Хайгері, щоб самостійно протестувати і порівняти. «Тільки так можна оптимізувати консультацію, тому що в кінці кінців вирішує користувач, що при виборі товщини круга для нього є вирішальним», – зазначає пан Бодрін.

Компанія Klingspor хоче спростити це рішення для своїх клієнтів в майбутньому і для  цього створила пошук продуктів по-новому. Замовник може шукати потрібний продукт крок за кроком, щоб визначити, який інструмент найкраще підходить для його роботи.

Допомога у прийнятті рішень: пошук продуктів.

image preview (1)

1. Який електроінструмент?

На якій кутовій шліфувальній машині повинен використовуватися відрізний круг? Чим потужніше машина, тим вища швидкість. Специфікація робочого приладу є першим критерієм для прийняття рішення в питанні, який круг буде використовуватися.

  • Кутова шліфувальна машина діаметром від 100 до 159 мм та потужністю від 600 до 1 700 Вт.
  • Кутова шліфувальна машина діаметром від 180 до 230 мм та потужністю вище 1 700 Вт.

2. Який матеріал?

М'який, важкий або особливо чутливий до нагрівання? Кожен матеріал має різні властивості, які необхідно враховувати при виборі товщини відрізного круга. Що буде різатися?

  • Сталь
  • Нержавіюча сталь
  • Алюміній або інший кольоровий метал
  • Чавун

3. Який профіль заготовки?

Тонкі металеві листи вимагають іншого підходу, ніж суцільні профілі або металеві труби. Вибір правильної товщини відрізного диска також залежить від того, матеріал якої форми Ви будете різати.

  • Лист
  • Труба, суцільний матеріал
  • L-, U- або T-профіль

4. Вимоги техніки безпеки?

Необхідно враховувати вказівки з техніки безпеки електроінструменту, а також інструкції, що прикладаються до відрізних кругів.

  • Фіксація матеріалу
  • Робоча висота