Шліфування і більше

Абразивні продукти Klingspor використовуються там, де важко собі уявити. Компанія Börde Vita використовує їх для чищення картоплі – з використанням карбіду кремнію.

Різні метали, пластик, деревина – шліфується все що можна, але шліфувати картоплю, до недавнього часу, було дійсно іновацією», – признається Міха Вейденшнайдер. Торговий представник Klingspor є відповідальним за проект в фірмі Börde Vita з осені минулого року. Там він вперше власними очима побачив процес чищення карбідом кремнію. «Це дійсно цікаво, бачити, як картопля, закріплена на роликах на машині, транспортується через абразивний матеріал і поступово втрачає лушпиння», – каже він. Для Дірка Йєгера, менеджера з виробництва на Börde Vita, це щоденна рутина вже протягом багатьох років. Börde Vita – молоде підприємство з очищення картоплі з 30 працівниками. «Чищення карбідом кремнію - це найшвидший та найпрактичніший метод, який створює найменше відходів. Його використовує переважна більшість підприємств з очищення картоплі в Німеччині», – каже 46-річний менеджер.

Переваги роботи з абразивним папером очевидні: Набагато менша втрата продукту впорівнянні з очищенням ножем, навіть приблизно не використовується стільки енергії, як при очищенні під паровим тиском. Перш ніж Дірк Йєгер у 2015 році почав працювати на Börde Vita, він 15 років працював на іншому підприємстві з очищення картоплі. «Там я працював з абразивними матеріалами від Klingspor і досвід роботи з ними був дуже добрим. Саме тому я настояв на використанні цього абразивного паперу в Börde Vita. Перехід на продукти Klingspor для мене було питанням якості», – наголошує Йєгер.

Чисті після очищення

Börde Vita щоденно обробляє близько 60 тонн картоплі з власного підприємства. Перш ніж картоплю відправляють на установку для очищення, вона проходить перевірку якості, миється та звільняється від камінців. Після цього вона проходить багатоступеневий процес очищення. На кожній стадії очищення півкругом розміщено по 6 валків. Кожен валок обклеюється абразивним папером 25 метрів довжини – який звичайно придатний для використання з харчовими продуктами – і обертанням стирає лушпиння з картоплі. «Абразивні матеріали на основі, які ми постачаємо Börde Vita, виготовляються зі спеціальними розмірами стрічки», – каже Міха Вейденшнайдер. Börde Vita використовує абразивний папір різного розміру та різні зерна - від 16 до 36.

Дірк Йєгер пояснює: «Чим вище число, тим тонше зерно. Відповідно різним є і зношування. З зерном розміром 16 нам доводиться змінювати стрічки через 10-15 днів, абразивний папір з дрібним розміром 36 ідеально працює півроку».

Після того, як картопля була відшліфована начисто, вона розрізається на звичні для використання форми – чверті, кубики або скибки. Звідси очищена та порізана картопля йде в супермаркети, а пізніше на шкільні кухні, будинки для пристарілих, лікарні та ресторани.

«Наша компанія існує лише з 2012 року, тому ми сподіваємось завоювати більше клієнтів і збільшити обсяги виробництва. Ми будемо і надалі використовувати на продукти Klingspor», - каже менеджер з виробництва Börde Vita.

 

 

 

 

 

 

 

«Перехід на продукти Klingspor було питанням якості» Дірк Йєгер, менеджер з виробництва Börde Vita GmbH

Спочатку картопля сортується і звільняється від камінців.

Після промивання лушпиння йде в сторону.

Начисто відшліфована картопля транспортується на різання.

Добре упакований товар готовий до відправлення.