Поради для професіоналів

Маятникове різання, пиляння чи торцювання? Залежно від матеріалу й машини використовуються різні методи абразивного різання. Наш експерт розповість про переваги й недоліки статичного, маятникового та торцювального різання.

Це мистецтво руху відрізного круга й заготовки, що визначає різні техніки різання в металообробці» — зазначає Ібраім Лапа, керівник відділу комерційного розвитку в компанії Klingspor. На стаціонарному верстаті або за допомогою кутової шліфувальної машини: хто використовує не тільки відповідний круг Kronenflex, але й застосовує оптимальну техніку різання, досягає найкращих результатів. Як пояснює Лапа, статичне різання можна порівняти із розрізанням хліба в хліборізальній машині. Тільки при цьому не хліб рухається в напрямку ножа, а відрізний круг — у напрямку заготовки. Саме з малими заготовками статичне різання дає змогу виконувати роботи швидко, утворюючи акуратний розріз. Але через притискання в одній точці ця техніка різання спричиняє сильне нагрівання. Це є недоліком у разі грубих заготовок і суцільного матеріалу.

Вести замість того, щоб танцювати

«Вартим рекомендації є маятникове різання. Завдяки маятниковому руху машини сили тертя діють не в одному місці, а розподілено. Відрізний круг рухається більше, а матеріал не так сильно нагрівається» — пояснює Ібраім Лапа. Ця техніка різання оптимально виконується за допомогою машини, що виключають бокові відхилення при зворотно-поступальних рухах. Але при роботі кутовою шліфувальною машиною виникають певні труднощі: розрізи менш точні, оскільки при активних рухах не легко щоразу точно дотримуватися лінії розрізу. Однак при торцювальному різанні точні розрізи вдаються дуже легко: машина ведеться згори донизу й заготовка просто відрізається. «Щодо нагрівання, то тут ця техніка різання теж не ідеальна. Користувач має слідкувати за тим, щоб час різання був відносно коротким, щоб уникнути нагрівання заготовки» — радить фахівець. Чим більший поперечний переріз заготовки, тим важливіше виконувати маятникове різання, щоб підтримувати температуру низькою. «У разі труби діаметром 50 міліметрів торцювальне або статичне різання цілком підходить, для різання стальної балки найкращим рішенням є маятникове різання» — наголошує Ібраім Лапа. Для кращого виконання маятникового різання він дає ще декілька порад: «Розрізання потребує ритму. Користувач має використовувати власну вагу машини, вести її комфортно й повільно, і не дозволяти «танцювати». Тоді вона зробить усе сама».

Експерт радить

«При виборі техніки різання користувач, найперше, має враховувати поперечний переріз заготовки» — говорить Ібраім Лапа, керівник відділу комерційного розвитку компанії Klingspor.

Маятникове різання

Техніка: відрізний круг рухається в напрямку подачі з додатковими зворотно-поступальними рухами

Перевага: незначне нагрівання

Недолік: довший час різання, неточний розріз

Придатне для: заготовки з великим поперечним перерізом

 

Торцювальне різання

Техніка: відрізний круг рухається згори донизу в радіальному напрямку відносно центру шарніра

Перевага: короткий час різання, чисті розрізи, мале бокове навантаження на відрізний круг

Недолік: нагрівання

Придатне для: заготовки з малим або середнім поперечним перерізом

 

Статичне різання

Техніка: відрізний круг постійно притискається до матеріалу

Перевага: короткий час різання, акуратні, рівні розрізи

Недолік: сильне нагрівання

Придатне для: заготовки з невеликим поперечним перерізом